Du har hørt om kasjmir – Gjør plass til alpakkaull

Du har hørt om kasjmir – nå, gi plass til alpakkaull

Av Gresheen Gift Libby

Du har kanskje hørt om alpakka- og kashmirstrikk, men hva er det egentlig som gjør disse stoffene annerledes? Sjekk ut vår guide til kasjmir vs alpakka for å finne det detaljerte svaret.

Cashmere og alpakka er to typer ull som har blitt brukt til å lage klær i tusenvis av år. Begge høykvalitetsfibre er godt elsket i moteindustrien, men populariteten til kashmir har overskygget andre typer – så mye at kasjmir av høyeste kvalitet ofte regnes som en luksusvare.


Cashmere og alpakkaull er begge verdsatt for sin eksepsjonelle mykhet. Disse naturlige materialene er lette, så stoffet holder deg varm uten å være klumpete eller tung. Og de er allsidige nok til å blande seg sømløst med praktisk talt alle klesstiler, og det er der det alltid er en økt etterspørsel etter både alpakka- og kashmirull.I denne artikkelen vil vi utforske forskjellene mellom kashmir vs alpakkaull, så vel som deres likheter.

Hva er Cashmere?

Cashmere er en type ull som kommer fra underpelsen til Kashmir-geiter, hjemmehørende i Kina og Mongolia. De lange, fine fibrene brukes til klær, og kashmir er kjent for sin varme, mykhet og lette følelse.

  Lys rosa kashmirgenser med fjær
Få denne kashmirgenseren på Neiman Marcus

Lenge ansett for å være en av de mykeste og mest luksuriøse ulltypene som finnes, er kashmir høyt verdsatt for sin utrolig myke følelse, drapering og naturlige egenskaper. Resultatet er et utrolig varmt og behagelig stykke som, når det tas godt vare på, kan vare så lenge som 30 år.

Kasjmirindustrien har eksistert siden 1700-tallet da kasjmirsjal ble eksportert fra Mongolia til Europa. Dette kasjmirproduktet var umiddelbart en favoritt blant overklassekvinner på den tiden.

Hva er alpakkaull?

Alpakkaull er laget av håret til alpakkaer, en type kamelid som er hjemmehørende i Sør-Amerika. Alpakkaer har vært temmet i tusenvis av år, så de har hatt god tid til å tilpasse seg det kalde andinske klimaet og vokse tykke pelser.

Få denne turtleneck kl Neiman Marcus

Alpakkafibre er ekstremt varme, myke og hypoallergene takket være deres lave lanolininnhold, og alpakkaull har også naturlig elastisitet og fukttransporterende egenskaper som gjør den utmerket til å regulere kroppstemperaturen.

Cashmere vs Alpaca: De viktigste forskjellene

1. Dyrekilde

Kashmir og alpakkaull kommer fra forskjellige dyr, men de deler én ting til felles: deres myke, luksuriøse, silkeaktige fibre. Kashmir kommer fra underull til Kashmir-geiter, mens alpakkaull kommer fra peruanske alpakkaer, Huacaya eller Suri-alpakkaer.

2. Rimelighet og bærekraft

Kashmir er dyrere enn alpakkaull fordi Kashmir-geiter bare produserer rundt 4 gram ull per år, mens alpakkaer produserer 5-10 pund - det er 20-45 ganger mer!

Fordi det kreves så mange flere kashmirgeiter for å produsere samme mengde ull som en alpakka, er kashmir i seg selv mindre bærekraftig.

Siden kashmir er en så knapp ressurs, blander noen moteforhandlere sin kashmirull med andre naturlige fibre for å gjøre den litt rimeligere og mer tilgjengelig for forbrukerne. Det samme tilfellet skjer også med alpakka-plagg - det er tilfeller hvor de også er blandet med forskjellige fibre.

Babyalpakkaull er veldig verdsatt for sine supermyke egenskaper, men den er også betydelig dyrere enn vanlig alpakkaull, siden de unge alpakkaene produserer mye mindre materiale (og i kortere tid) enn sine voksne kolleger.

3. Varme og holdbarhet

Disse to er de viktigste aspektene å vurdere når man sammenligner disse to fibrene, og kanskje vil dommen overraske deg.

Alpakkaull regnes for å være en av de varmeste typene animalske fibre, og det er enda varmere enn kashmir. Dette er takket være strukturen til alpakkafiberen: den er hul inni, noe som gjør at den fanger varm luft og holder deg varmere lenger. Denne naturlige fiberen kan også spinnes til lette, myke garn som gir utmerket isolasjonsevne, noe som gjør den ideell for en rekke forskjellige plagg.

Hvis du noen gang har eid en kasjmirgenser, vet du at selv om den er myk og varm, kan den ha en tendens til å hope seg opp, spesielt hvis den er laget av lavkvalitets kashmir med kortere fibre.

Siden alpakkafibre generelt er mye lengre enn kashmir av lav kvalitet, vil du ikke oppleve dette problemet så mye. Med dette sagt vil kashmir av høyere kvalitet være like slitesterk som alpakkaull.

4. Bruker

Kashmir- og alpakkafibre er veldig like på mange måter. De kan begge lage utmerkede gensere, sokker, hatter og andre klær som er myke å ta på. Mens alpakka har en tendens til å være mer holdbar og varmere enn kashmir, er begge utmerket for å holde folk varme i kalde vintermåneder.

Våre favoritt Cashmere VS Alpakka-produkter

1. Gensere
  Cashmere VS Alpakka: Sort cashmere turtleneck
Ta på deg denne kasjmirgenseren Nordstrøm
  Cashmere VS Alpakka: Alpakka cardigan
Ta på deg denne alpakka-cardiganen Everlane

Dette Weekend V-hals kashmirgenser er en garderobeskapseldrøm: den er ultrakomfortabel, den er enkel, men likevel forhøyet, og den kan brukes til både jobb og lek. Den består av 94 % kashmir, 6 % nylon og 2 % spandex-ribb. Denne kasjmirgenseren er designet for å vare deg gjennom årene, og den er virkelig verdt å investere noen hundre dollar i.

De Alpakka V-hals Cropped Cardigan fra Everlane er laget med en blanding av alpakkaull, resirkulert nylon, samt merinoull. Det er en lett alpakkagenser som kan brukes med knapper eller oppknapper, avhengig av årstid og temperatur. Du kan legge denne over en varm turtleneck eller en elegant body.

2. Frakker
  Cashmere VS Alpakka: Kamel cashmere kåpe med pelskrage
Ta på deg denne kasjmirkåpen Neiman Marcus
  Cashmere VS Alpakka: Kremfarget alpakkafrakk
Ta på denne alpakkakåpen Neiman Marcus

Dette ultra-fancy Cashmere-frakk med dobbel pels fra den eksklusive Neiman Marcus Cashmere Collection er den perfekte kåpen som får deg til å føle deg som en millionær.

Den har en avtagbar krage, samt ekte farget tibetansk saueskinn. Det er en rett, elegant silhuett med 580G kashmir, og den er for øyeblikket i salg fra $1,895 til $1,137.

På den annen side, for noe like elegant og koselig til halve prisen Lang alpakkafrakk fra Eileen Fisher er akkurat den rette for deg. Det er en klassisk passform med senkede skuldre, og den er laget med en blanding av Suri alpakka / nylon / ull.

Når det kommer til kåper er vi fans av naturlige farger. Vi elsker spesielt lønnhavrefargen for et minimalistisk utseende – og det er bare for $698!

3. Skjerf
  Cashmere VS Alpakka: Tofarget cashmere skjerf
Ta på deg dette kasjmirskjerfet Neiman Marcus
  Cashmere VS Alpakka: Svart alpakka skjerf
Ta på deg dette alpakkaskjerfet Neiman Marcus

Denne vakre Tofarget kasjmirskjerf med dobbel ansikt fra Vince har en minimalistisk, men sofistikert tofarget nyanse. Den kan styles på flere måter, men én ting er sikkert: den holder deg varm og lun når det er kaldt.

For $ 295 er det et ganske flott skjerf å ha.

De Solid Alpakka-Blend skjerf er minimalistisk. Sammenlignet med tofarget kashmirskjerf, kommer dette i en ensfarget uten trykk. Det er priset ganske nær kashmir-motstykket, med en utsalgspris på $288.

4. Kjoler
  Cashmere VS Alpakka: Grønn cashmere ribbestrikket kjole
Ta på deg denne kasjmirkjolen Neiman Marcus
  Cashmere VS Alpakka: Svart alpakkakjole
Ta på deg denne kjolen Neiman Marcus

Cashmere fiber brukes også til å lage luksuriøse kjoler, som dette Coco Long Sleeve Rib Cashmere Bodycon Dress i fargen jolly green. Det er et flott valg av kjole for høytiden fordi den ikke bare er festlig, men den vil også holde deg varm på feriefester.

Det er en ribbestrikket kjole laget av 100 % kashmir, og den har en elegant utringning som er veldig feminin. Det er opprinnelig priset for hele $945, men det er for øyeblikket 60% rabatt på salg, noe som bringer prisen ned til bare $378. Hvis du fortsatt leter etter en kjole som passer for sesongen til jul eller NYE-fester, er denne for deg!

Som kashmir lager alpakkafiber også vakre kjoler som vil vare lenge. Dette Margot langermet ull- og alpakkablandingskjole kommer med en avtagbar turtleneck-topp som du kan ta av når det er for varmt. Den er laget med 15 % alpakka og 45 % ull, sammen med syntetiske fibre som 30 % nylon og 4 % elastan. Det beste er at det for øyeblikket er til salgs for bare $197.

Konklusjon

Både kashmir- og alpakkaull er myk, varm og luksuriøs, det er det ingen tvil om. Men hvis vi skulle avgi vår stemme på bare én av dem, måtte det være alpakkaull.

Jada, det er ikke like vanlig å finne varer laget med alpakkaull på ditt lokale kjøpesenter, men vi tror det er det bedre materialet takket være det faktum at det er varmere, ofte mer holdbart og mer bærekraftig. Dessuten er det ofte billigere enn kashmir, som alltid er en bonus!

Der har du det! Vår guide om kashmir vs alpakkaull. Hvis du fortsatt leter etter flere motetips og inspirasjon, sjekk innleggene nedenfor.

Top